SEA Games 2017 Preview: Cambodia

Once again, the Cambodia National Team will be fielding a team featuring players based in the United States. It’s a bold attempt but with the core of players heading past their prime, will they finally be able to break into the semifinals?

[อ่านภาษาไทย คลิกที่นี่เลยครับ]

Overview

The Cambodia players are an interesting group since most are based far and away in the United States and only show up every two years for the SEA Games. Every once in a while, they pop up in a league (see Sophoeun Oeun/Saigon Heat, Dominic Dar/Madgoats) but for most of the time, the Cambodia basketball scene remains dormant.

And to be honest, it’s quite a shame.

The group of players that Cambodia has playing on their national team could actually start something if they were able to get consistent competition year round. Not to say they would be taking over the basketball world, but it’s not hard to imagine Cambodia being a surprise team every now and then.

Now in SEA Games 2017, it could very well be the last window in a while for Cambodia to make some noise. They are the oldest team on average (27.9 Years!!) and most of their projected contributors are over 30 (Hello Pek Mith). This is going to have to be the year for Cambodia or else it’s another rebuilding process.


Players

First Name Surname DOB Team
Pek Mith 11/05/1985 N/A
Sopheen Toun 14/06/1985 N/A
Dominic Dar 25/02/1994 N/A
Sophoeun Oeun 20/06/1986 N/A
William Em 20/10/1983 N/A
Phatara Khvan 25/06/1988 N/A
Vannak Som 24/04/1983 N/A
Sophany Phon 26/07/1993 N/A
Daniel Meas 13/01/1992 N/A
Hour Pich Bounchour 31/03/1990 N/A
Pheng Dararithy 22/08/1991 N/A
Tommy Chea 01/03/1997 N/A

Schedule (According to Malaysia Time GMT +8)

20/8 14:45 PM vs. Singapore
21/8 09:00 AM vs. Vietnam
22/8 09:00 AM vs. Laos
23/8 15:45 PM vs. Indonesia


Player(s) to Watch

Player Notable Stats Competition Team
Pek Mith 28.4 MPG, 16.2 PPG, 8.4 RPG SEA Games 2015 Cambodia
Dominic Dar 31.4 NPG, 8.8 PPG, 2.2 APG SEA Games 2015 Cambodia
Daniel Meas N/A N/A N/A
Tommy Chea N/A N/A N/A

Pek Mith is definitely the guy who will be leading the charge for the Cambodia National Team with perimeter help from other familiar faces. However, the players who we should be looking at are the younger prospects that will be shouldering the weight of the national team in a couple of years.

Phot Credit: Raj Kiran Chobey

This will be Dominic Dar‘s 3rd SEA Games duty and despite only being 23, he should be ready to step up as a leader.

Photo Credit: Jovanna Kem

The two newcomers Daniel Meas (25) and Tommy Chea (20) are also going to be worth taking a look at as well. It’s hard to project either of them, having never seen them play, but Cambodia needs youth which is what Meas and Chea brings to the table.

And hey, look at Meas’ glorious hair.


What to Expect

I smell at least one surprise from this Cambodia National Team. I don’t know what kind of surprise it’ll be but that’s why makes it even more surprising!

In all seriousness though, Cambodia has the potential to pull the rug under Vietnam in their second game, but they’ll need to play a near perfect game.

AND I EXPECT ONE GODDAMN HAIR FLIP FROM DANIEL MEAS.


3 Key Points

 1. Don’t Run Around Like Headless Chickens
  One thing that really kept Cambodia behind in SEA Games 2015 was the fact that they couldn’t execute well in the half-court set. It’s not easy to be that prepared when you aren’t players who play professionally, but that’s something they (and the coaching staff) have really got to focus on.
 2. Strike Fast
  As mentioned earlier, Cambodia has the potential to pull off an upset. A lot of that will be up to if they can come out guns ablazing early against Singapore/Vietnam. If they can keep Singapore/Vietnam on the tips of their toes early on maybe they can hold it for the whole game.
 3. Get Daniel Meas in a Shampoo Commercial
  Seriously though. Dude deserves it.

Bottom Line

Indonesia is a front runner for 1st place in Group B while Singapore/Vietnam are running a ran for that 2nd spot. Cambodia is looking into that 2nd spot role from the outside right now, but it’s not impossible to force themselves into the conversation.

Most likely their fate will be decided in their first game against Singapore and if they can somehow pull that upset (again, that’s very wishful thinking)… this could be the team that puts Cambodia on the basketball map.

More Previews

Philippines
Indonesia
Singapore
Thailand
Malaysia
Cambodia
Vietnam
Myanmar
Laos


อ่านภาษาไทยต่อจากนี้เลยครับ


รายการ SEA Games ครั้งนี้ ก็จะเป็นอีกครั้งที่ทีมชาติกัมพูชาจะขนเอาทัพผู้เล่นมาจากแดนไกลสหรัฐอเมริกาอีกครั้ง ซึ่งถือว่าเป็นแนวทางการทำทีมที่ค่อนข้างเด็ดเดี่ยวและแน่วแน่ แต่ด้วยกลุ่มผู้เล่นหลักที่ค่อนข้างมีอายุแล้ว ครั้งนี้ พวกเขาจะสามารถทะลุเข้าไปรอบรองชนะเลิศได้หรือไม่?

[For English, read here]

ภาพรวม

ชุดผู้เล่นของทีมชาติกัมพูชา ถือว่าเป็นผู้เล่นที่น่าสนใจ เพราะมาจากประเทศสหรัฐอเมริกาหมดเลย แต่จะโผล่หน้ามาก็เพียงแค่ในการแข่งขันซีเกมส์ จะมีก็เป็นครั้งคราวที่โผล่มาเล่นในลีกใน ASEAN (อย่าง Sophoeun Oeun/ไซ่ง่อน ฮีต หรือ โดมินิค ดาร์/แมดโกทส์) แต่โดยส่วนใหญแล้ว วงการบาสกัมพูชา ถือว่าค่อนข้างซบเซาเป็นช่วงยาวๆ

พูดจริงๆ ก็เป็นเรื่องที่น่าเสียดายไม่ใช่น้อย

กลุ่มผู้เล่นที่มาเล่นให้ทีมชาติกัมพูชา เอาจริงๆ แล้ว ก็อาจจะสร้างปรากฏการณ์อะไรซักอย่างได้… ถ้ามีนายทุนมาลงทุนให้พวกเขาสามารถมีรายการแข่งขันได้อย่างต่อเนื่อง ก็ไม่ใช่จะบอกว่า พวกเขาจะก้าวขึ้นเป็นมหาอำนาตทันที… แต่ก็น่าจะก้าวขึ้นมาเป็นทีมที่ดี(กว่านี้) ได้ไม่ยาก

พอมาในปีนี้ อาจจะเป็นช่วงพีกสุดของทีมชาติกัมพูชาแล้วก็เป็นไปได้ พวกเขาเป็นทีมที่มีอายุเฉลี่ยสูงที่สุด (27.9 ปี!!) และตัวหลักในการทำเกมที่คาดการณ์ไว้ ต่างก็อายุมากกว่า 30 แล้วทั้งนั้น (อย่าง เพ็ก มิธ) พูดตรงๆ ว่า ถ้าทีมชาติกัมพูชา จะสร้างกระแสบาสในประเทศ… ก็คงต้องเป็นปีนี้ นี่แหละ ก่อนที่จะต้องเริ่มสร้างรากฐานทีมใหม่


รายชื่อผู้เล่น (ใครที่อ่านชื่อไม่ถูก จะสะกดตามตัวนะ 555)

First Name Surname DOB Team
เพ็ก มิธ 11/05/1985 N/A
Sopheen Toun 14/06/1985 N/A
โดมินิค ดาร์ 25/02/1994 N/A
Sophoeun Oeun 20/06/1986 N/A
วิลเลี่ยม เอ็ม 20/10/1983 N/A
พัตทะระ คะวาน 25/06/1988 N/A
วานนัก โซม 24/04/1983 N/A
Sophany Phon 26/07/1993 N/A
แดเนี่ยล มีอาส 13/01/1992 N/A
Hour Pich Bounchour 31/03/1990 N/A
Pheng Dararithy 22/08/1991 N/A
ทอมมี่ เชีย 01/03/1997 N/A

ตารางการแข่ง (ตามเวลาประเทศมาเลเซีย GMT +8)

20/8 14:45 PM vs. สิงคโปร์
21/8 09:00 AM vs. เวียดนาม
22/8 09:00 AM vs. ลาว
23/8 15:45 PM vs. อินโดนีเซีย


ผู้เล่นที่น่าจับตามอง

ชื่อ สถิติ รายการแข่ง ทีม
เพ็ก มิธ 28.4 MPG, 16.2 PPG, 8.4 RPG SEA Games 2015 Cambodia
โดมินิค ดาร์ 31.4 NPG, 8.8 PPG, 2.2 APG SEA Games 2015 Cambodia
แดเนีรล มีอาส N/A N/A N/A
ทอมมี เชีย N/A N/A N/A

เพ็ก มิธ จะต้องเป็นแกนนำของทีมแน่นอน พร้อมกับเหล่าผู้เล่นวงนอกหน้าเก่าๆ หลายคน อย่างไรก็ตาม น่าจะเป็นผู้เล่นรุ่นใหม่ ที่น่าจับตามองมากกว่าหน่อย

Phot Credit: Raj Kiran Chobey

สำหรับ โดมินิค ดาร์ การแข่งขันซีเกมส์ครั้งนี้ จะเป็นครั้งที่ 3 สำหรับเขาแล้ว ถึงแม้ว่าจะอายุเพียง 23 ปีเท่านั้น เพราะฉะนั้น เขาควรพร้อมที่จะก้าวขึ้นมาเป็นผู้นำได้แล้ว

Photo Credit: Jovanna Kem

นอกจากนี้แล้ว จะมีผู้เล่นหน้าใหม่ ที่ลงเล่นครั้งนี้ครั้งแรกสองคนที่น่าสนใจ คือ แดเนียล มีอาส (25) และ ทอมมี่ เชีย (20) คงจะคาดการณ์ยากว่า สองคนนี้เล่นเป็นอย่างไร เพราะไม่เคยเห็นเล่นเลยแม้แต่ครั้งเดียว แต่ทีมชาติกัมพูชาต้องการความสดในทีมจริงๆ ซึ่งสองคนนี้ ก็ตอบสนองความต้องการได้ดี

แล้วดูผมยาวสลวยนั่นของ มีอาส สิ…


สิ่งที่คาดหวังได้

รู้สึกได้ว่า ทีมชาติกัมพูชาชุดนี้ จะต้องมีเซอร์ไพรส์แน่ๆ ไม่รู้ว่าจะเป็นอะไร… แต่นั่นแหละ มันจึงเซอไพรส์ไงละ!

เอาจริงๆ จังๆ ก็คือ ทีมชาติกัมพูชานี้ น่าจะมีศักยภาพพอ ที่อาจจะ มาแรงแซงทางโค้งเอาชนะทีมชาติเวียดนามได้ในเกมที่สอง… แต่ก็ต้องเล่นแบบแทบไม่พลาดเลย

แล้วขอทีเหอะ อยากเห็น มีอาส สะบัดผลแบบสวยๆ ในโฆษณาแชมพูซักครั้ง


3 กุญแจสำคัญ

 1. อย่าวิ่งเป็นไก่แตกตื่น
  สิ่งหนึ่งที่ทำให้ทีมชาติกัมพูชาตามทีมชาติอื่นๆ ไม่ทันใน SEA Games 2015 ก็คือการที่พวกเขาดูเล่นแบบไร้รูปแบบในเกมครึ่งสนาม แน่นอนว่าไม่ใช่เรื่องง่ายที่จะเตรียมการเล่นสำหรับผู้เล่นที่ไม่ได้เล่นในระดับอาชีพอย่างต่อเนื่อง แต่นี้คือสิ่งที่ ทีมฝึกสอนจะต้องคุมให้ได้ในการแข่งขันครั้งนี้
 2. จู่โจมอย่างรวดเร็ว
  อย่างที่กล่าวข้างตน ทีมชาติกัมพูชาชุดนี้ มีศักยภาพมากพอที่จะพลิกเอาชนะทีมใหญ่ได้ แต่มันก็ขึ้นอยู่กับว่าพวกเขาจะออกตัวได้เร็วขนาดไหน ในเกมที่เจอกับสิงคโปร์ และ เวียดนาม ถ้าพวกเขาสามารถไล่ให้ สิงคโปร์/เวียดนาม เป็นฝ่ายไล่ต้อนได้ ก็อาจจะคงความได้เปรียบได้ทั้งเกม
 3. ติดต่อ แดเนียล มีอาส มาโฆษณาแชมพูซะ
  เอาจริงๆ ดูผมนางสิ นางสมควรได้จริงๆ

สรุป

อินโดนีเซีย ลอยมาเป็นตัวเต็งกรุ๊ป B อยู่แล้ว และตอนนี้ ต้องถือว่า สิงคโปร์/เวียดนาม กำลังเบียดอันดับสองกันอยู่ ตอนนี้ กัมพูชา ยังถือว่าห่างจากตำแหน่งอันดับสองอยู่… แต่ก็ไม่ใช่ว่าอยู่ไกลเกินเอื้อม แค่อาจจะต้องยืดไปคว้าหน่อย

คาดว่า ชะตากรรมของทีมชาติกัมพูชา จะมาตัดสินกันในเกมแรกที่เจอกับสิงคโปร์ ซึ่งถ้าสามารถพลิกความคาดหมายเอาชนะได้ (ซึ่งโอกาสคงไม่สูงมากนัก) ก็ต้องบอกเลยว่า ทีมนี้ อาจจะปเป็นทีมที่สร้างกระแสความฮือฮาสำหรับวงการบาสกัมพูชาได้

พรีวิวอื่นๆ

ฟิลิปปินส์
อินโดนีเซีย
สิงคโปร์
ไทย
มาเลเซีย
กัมพูชา
เวียดนาม
เมียนมาร์
ลาว

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.